Mérföldkövek és tapaszatalatok a borminősítésben

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének (SZBKI) akkreditált laboratóriuma 2025 januárjában – az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány támogatásával – jelentős fejlesztésen esett át: megújult a laborépület és bővült a műszerpark. A fejlesztéssel párhuzamosan a labor tevékenységi köre is bővült, így immár elvégzi a borok forgalomba hozatalához szükséges analitikai vizsgálatokat is. A beruházás fontos mérföldkőnek számít az 1970-es évek óta működő labor történetében. Az első év tapasztalatairól és a háttérben zajló munkáról dr. Kőrösi László laboratóriumvezetővel beszélgettünk.

Bár a januári átadáson már látszott, hogy jelentős fejlesztés valósult meg, a műszerpark akkor még nem állt teljes egészében rendelkezésre. – Az átadón még nem volt itt minden berendezés, azóta is érkeztek új műszerek – mondta dr. Kőrösi László laboratóriumvezető. –Ezeket nemcsak üzembe kellett helyezni, hanem minden vizsgálati módszert finomhangolni és verifikálni is kellett, vagyis objektíven igazolni, hogy pontosan és megbízhatóan működnek. Összességében ez egy rendkívül intenzív időszak volt számunkra.

PTE SZBKI labor

Az elmúlt hónapokban több új, nagy értékű műszer is munkába állt, köztük két folyadékkromatográf, egy gázkromatográf, egy diszkrét analizátor és egy korszerű borelemző rendszer. A berendezések beüzemelését és a hozzájuk tartozó vizsgálati módszerek verifikálását követően elindult az akkreditáció műszaki területének bővítése is. A sikeres eljárást követően októberben megszületett a Nemzeti Akkreditációs Hivatal határozata, amely szerint a labor immár 42 borvizsgálati paraméterre rendelkezik akkreditációval.

A laborszolgáltatások célja kettős. Egyrészt folyamatos minőségbiztosítást nyújtunk, vagyis a borkészítés során segítünk nyomon követni a fontos paramétereket. Másrészt elvégezzük a forgalomba hozatalhoz szükséges analitikai vizsgálatokat, amelyeknél a bornak szigorúan előírt határértékeknek kell megfelelnie – magyarázta a laborvezető.

PTE SZBKI Labor

A korszerű, új módszereknek köszönhetően a labor ma már gyorsabban, pontosabban és nagyobb kapacitással dolgozik, mint korábban: Van olyan berendezés, amellyel óránként akár 200 egyedi teszt is elvégezhető. Többször előfordult, hogy a megrendelő egyedi kérésére 12 órán belül ki tudtuk adni az eredményt, de a 24 órás határidő biztosan tartható, ezzel a régióban mi vagyunk a leggyorsabbak. 

Bár a labor fejlesztése egyedülálló lehetőséget teremtett – hiszen Magyarországon elsőként működik nem állami akkreditált labor a borok forgalomba hozatalához szükséges analitikai vizsgálatokra –, a külső megkeresések lassabban, ugyanakkor fokozatosan futnak fel: Több száz mintát vizsgáltunk már, de még nem vagyunk kellően láthatóak. – mondta dr. Kőrösi László. Hozzátette: a megrendelések számának alakulását a jelenlegi eljárásrend sajátosságai is befolyásolják. A borok forgalomba hozatalához szükséges érzékszervi vizsgálatot (bírálatot) például csak a NÉBIH vagy kijelölt borbíráló bizottság végezheti. – Ha a termelő elküldi a mintát a NÉBIH-hez érzékszervi vizsgálatra, nem feltétlenül küldi el külön hozzánk analitikára – mondta a laborvezető. Emellett a harmadik országba szánt borok vizsgálatát szintén a NÉBIH végzi, ami érthető módon csökkentheti a külső megkeresések számát. Mindezek ellenére egyre több megkeresés érkezik, főként a villányi régióból. A minták leadása egyszerű, szabályozott folyamat szerint történik: két üveg borra van szükség – egyre a vizsgálathoz, egyre pedig ellenmintaként.
PTE SZBKI Zenit 2025
A szolgáltatások elérésére több csatorna is rendelkezésre áll. A termelők a labor e-mail címén (boraszatilabor@pte.hu), telefonon vagy a PTE webshopján keresztül vehetik fel a kapcsolatot a munkatársakkal. A webshopon már most is elérhető néhány laborszolgáltatási csomag, de ez még nem a teljes kínálat. Jelenleg egy olyan felület fejlesztésén dolgozunk, amely a későbbiekben tovább egyszerűsíti a megrendelést és a kommunikációt.

Dr. Kőrösi László SZBKI laborvezető

A Laboratórium nemcsak a borászati analitikában aktív: az egység kutatási portfóliója ennél jóval szélesebb. A borászati vizsgálatok mellett a szőlőfajták beltartalmi és fitokémiai elemzése is fontos területünk, különösen a csemegeszőlők esetében. – A csemegeszőlő kutatása a szívem csücske. Itt elsősorban a flavonoidok, fenolos savak és más biológiailag aktív vegyületek vizsgálata áll a középpontban – a célok és a megközelítés azonban egészen más, mint a borászati analitikában – tette hozzá dr. Kőrösi László.

A Pécsi Tudományegyetem borászati laboratóriuma nemcsak a régió borászainak megbízható partnere, hanem olyan szakmai központ is, amely a borászati minőségbiztosításban és a szőlészeti kutatásban egyaránt fontos szerepet tölt be. Ahogy dr. Kőrösi László fogalmazott: Tudományegyetem vagyunknemcsak vizsgálunk, hanem értéket is teremtünk

HASONLÓ TARTALMAK